marți, 10 noiembrie 2009

Pricomigdale


Ingrediente:
- nuci sau alune 200 g;
- zahar 300 g;
- oua 6 buc;
- faina 40 g;
- esenta de migdale 1 ml;
- zahar vanilat 2 plicuri.


Mod de preparare:


Nucile sau alunele se macina, se amesteca cu zaharul si albusurile de oua. Se pune vasul la un foc potrivit, amestecandu-se bine cu o lopatica de lemn, pana ce se infierbanta. Se ia vasul de pe foc si se raceste, se aduga faina, zaharul vanilat si esenta de migdale. Se toarna compozitia cu un pos sau cornet in tavi captusite cu hartie alba, in forme rotunde sau lungi si se coc la cuptor la un foc potrivit.

Mentiuni:
Dupa ce s-au copt, se desprind de pe hartia unde s-au copt, cu ajutorul unei pensule inmuiate in apa, cu care se uda spatele hartiei pe care s-au pus pricomigdalele si se lasa cateva minute sa stea pe planseta si apoi se asaza pe un platou.

Timp Preparare: 40 '
Complexitate: medie

Ciorba de pui a la gréc


Ingrediente:
- 1 piept de pui cu os (sau 2 mai mici);
- 2 cepe;
- 4 morcovi;
- 2 cartofi;
- 1 pastarnac;
- 4 galbenusuri de ou;
- 300ml smantana
- sare, marar.

Mod de preparare:

Se pune la fiert pieptul de pui intr-o oala de 5-6 litrii. Dupa ce da primul clocot se aduna spuma , se mai lasa sa fiarba cam 1 sfert de ora si se adauga si legumele curatate dar intregi. Cand s-au fiert toate ingredientele(max 30 min) se scot pe o farfurie se dezoseaza pieptul si dupa ce a fost taiat cubulete se pune inapoi in zeama. Se da focul la minim si se adauga smantana frecata cu galbenusurile, dar cu mare atentie sa nu se taie, apoi se ia de pe foc si se presara marar proaspat tocat.

Se acreste cu suc de lamaie sau sare de lamaie dizolvata dupa gust.

Timp Preparare: 1 h
Complexitate: redusa

Musaca de cartofi cu carne tocata


Ingrediente:
- 800 g cartofi;
- 500 g carne tocata;
- 100 g cascaval;
- 1 ceapa mare;
- 2 catei usturoi;
- 2 rosii pasate;
- pasta de tomate, patrunjel, sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

Se curata cartofii si se taie rondele. Ceapa se toaca marunt si se pune la calit in ulei. Dupa ce prinde putina culoare se adauga si carnea tocata. Se lasa aproximativ 15 minute, iar spre final se adauga rosiile pasate, usturoiul maruntit, patrunjelul, sarea si piperul.
Intr-o tava se aseaza un rand de cartofi, apoi amestecul de carne, peste care se aseaza ultimul rand de cartofi. Pe deasupra se rade cascaval, iar apoi se toarne pasta de tomate diluata cu apa. Se baga la cuptor.

Cartofi Wedges


Ingrediente:
- 1/2 kg. cartofi medii;
- sare, piper dupa gust;
- 2 lingurite de boia de ardei dulce;
- 1/2 lingurita de boia de ardei iute;
- puteti pune si o lingurita de "vegeta";
- ulei ptr prajit

Mod de preparare:

Cartofii se curata si se taie felii (semiluna) ca pentru pus la cuptor.
Se pun intr-un vas si peste ei se pun aceste condimente si se amesteca pana se omogenizeaza. Atentie, cartofii sunt inca cruzi!
Dupa ce cartofii sunt acoperiti de condimente, se pun in congelator pentru aproximativ 30 minute. Intre timp se pot verifica sa nu se intareasca. Cand condimentele s-au intarit un pic pe cartofi, scoateti vasul din congelator.

Incingeti bine uleiul, eventual intr-un ceaun (cartofii se fac in baie de ulei) si puneti cartofii la prajit. Cand s-au rumenit ii scoateti pe niste prosoape de bucatarie (din hartie) pentru a se scurge bine de ulei.

Se pot servi ca atare sau ca garnitura la friptura sau orice altceva.